موضوع علم شبکه از موضوعات به روز است که تقریباً در 20 سال اخیر به شکل جدی مطرح شده و کاربردهای بسیار مهمی در رشتههای مختلف پیدا کرده است. بنیاد علوم آمریکا این رشته را بهعنوان یکی از مهمترین رشتههای علمی معرفی کرده و بسیاری از دانشگاههای معتبر آموزش علم شبکه را با جدیت دنبال میکنند.
علم شبکه ماهیت بینرشتهای دارد و یافتههای آن در رشتههای مختلف نظیر پزشکی، زیستشناسی، فیزیک، کامپیوتر، جامعهشناسی و اقتصاد کاربرد دارد. ماهیت بسیاری از سیستمهای پیچیده اطراف ما از اینترنت و شبکه تلفن همراه گرفته تا شبکه تعاملات بین افراد در جامعه، و شبکه برهمکنش بین پروتئینها در سلولهای زیستی بر پایه مفاهیم علم شبکه استوار است. اگرچه در ظاهر هیچ ارتباطی بین شبکههای مصنوعی نظیر اینترنت و شبکههای طبیعی مانند شبکههای زیستی، شبکه های ارتباطی مغز و شبکه های پروتئینی وجود ندارد، اما با کمال تعجب مشاهده میشود که بسیاری از اصول و قوانین حاکم بر آنها یکسان است. این مشابهت خارقالعاده الهامبخش اصلی تحقیقات علم شبکه است و نشاندهنده ریشههای مشترک علوم مختلف است. در علم شبکه درمییابیم که بسیاری از الگوهایی که در اقتصاد، پزشکی، فناوری اطلاعات و علوم اجتماعی مشاهده میشوند از الگوهای مشابهی تبعیت میکنند که گویی در جهان خلقت درون آنها نهاده شده است. بهعنوانمثال انتشار شایعه در جامعه، انتشار ویروسهایی نظیر کووید 19، و انتشار ویروسهای کامپیوتری از الگوهای ریاضی مشترکی تبعیت میکنند. کشف این الگوها امید برای شناسایی و حل بسیاری از مشکلات را افزایش میدهد و همچنین نوید میدهد که چنانچه یکی از این مسائل در یکی از رشتهها حل شود، راهحل آن به سایر رشتهها نیز قابلتعمیم خواهد بود.
این کنفرانس با هدف گسترش پژوهش های بین رشته ای در حوزه علم شبکه برنامه ریزی شده است تا بتواند زمینه لازم برای شناخته شدن هرچه بهتر این دانش را فراهم آورد.